Sabtu, 20 September 2014

Kates @ Betik @ Papaya @ Kepayas

Assalamualaikum.
Hari ini nak cerita tentang buah di bawah ini. Orang Melayu Cocos panggil buah kates. Bahasa Melayunya, buah betik.  Dalam Bahasa Inggeris pula papaya. Kadang-kadang terdengar pulak Allahyarhamah Bonda mentua panggil kepayas!

Pokok betik ini tumbuh di sebelah rumah Pak Huda. Kalau kenduri tak payah lagi pergi beli buah betik di pasar! Petik jak...


Ini pula gambar Sambal Goreng Kates yang sudah siap masak semasa kenduri di rumah Pak Huda. Kalau tak silap semasa kenduri arwah... Sambal Goreng Kates merupakan salah satu di antara lauk pauk yang dletakkan di atas nasi berkat, selain ayam dan ikan goreng, cepedel, telur masin, serunding dan sebagainya.






Ini pula gambar Sambal Goreng Kates yang saya masak di rumah dan saya sempat masukkan dalam ruangan Malaysian Food Festival (Sabah Month). 


Jadinya bik, jangan susah-susah cari sayur lain. Bikinkan saja paman sama Sambal Goreng Kates. Resepi yang saya jeling-jeling sewaktu Allahyarhamah Bonda mentua masak seperti di bawah inilah konoknya ya... kalo ada yang salah jangan marah, gue ini ong negeri kok!


Bahan-bahan:
1 kg betik / kates mengkal - kupas kulit dan hiris memanjang
250 gram hati ayam
250 gram mempedal ayam
7 biji cili merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
5 biji bawang merah - hiris
1/3 cawan asam jawa - bancuh dengan sedikit air
4 cawan air
garam / perasa pilihan - ubat sayurlah ni
minyak

Cara:
1. Hati dan mempedal ayam direbus sehingga empuk dan kemudian potong - potong kecil
2. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih serta bawang merah hingga wangi.
3. Masukkan hirisan cili merah dan goreng hingga layu.
4. Masukkan hati dan mempedal ayam. Kacau rata.
5. Masukkan hirisn kates / betik.
6. Tambahkan bancuhan air asam jawa dan gaul rata.
7. Masukkan air dan kemudian tutup masakan. Biarkan mendidih dan kuahnya mula pekat.
8. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
9. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

1 ulasan: