Jumaat, 24 Julai 2015

Resepi Brengkes Ikan dalam Majalah SAJI Edisi Julai 2015

Sebelum terlupa, dikongsikan satu lagi resepi tradisi masyarakat Melayu Cocos iaitu Brengkes Ikan. Dan minta maaf lagi, sebab 'menderhaka' resepi asal yang biasa dimasak oleh Mak Mentua @ Arwah Hajjah Juria (Mak Norija). 


Biasanya arwah gunakan ikan belais @ menyerat, tapi satu hari Mak Juwa (Norija) hidangkan brengkes ikan patin untuk tetamu selepas bacaan doa selamat. Akibat rasa terkejut (sebab arwah mesti gunakan ikan belais), ringanlah mulut bertanya... bolehkah guna ikan lain kak? Boleh jak... jawab Mak Juwa & Si Azwanya serentak!
Bila dihidang, rupanya bukan ikan patin saja, tapi bercampur dengan ikan baung @ krokok!
Wah! Nampaknya bukan ikan laut saja yang boleh dimasak brengkes, ikan sungai pun boleh dibrengkeskan! 
Ampunkan gue.... kalau ini dianggap satu 'penderhakaan'..... hu huhuuuu....




Brengkes Ikan Patin.... tuuu naa... di penjuru bawah sekali, halaman sebelah kiri. Di bawah ini kulit depan Majalah SAJI Edisi Julai 2015.

Untuk lebih lanjut boleh klik DI SINI.
Apa pun, sebelum ini resepi Brengkes Ikan versi asal pernah beberapa kali dipaparkan seperti di bawah ini:
 
 Untuk lanjut sila klik DI SINI.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan